Bag-in-Box adagolók töltése
Zacskók gyümölcslével való megtöltése, zacskók kartondobozokba töltése - 9/200 útmutató
Gyümölcslevek forrón töltése 3, 5,10, 20 literes polietilén zacskókba
Töltés 78-80 °C hőmérsékleten
1. Akassza a zacskó nyílását a tartóba (vagy tartsa feljebb a kezével).
2. Vegye ki a csapot, és tegye félre, hogy a csap belseje ne szennyeződjön.
3. Hagyja, hogy a forró lé a zacskóba folyjon.
4. Ezzel egyidejűleg mérje le a töltött gyümölcslé mennyiségét, a legegyszerűbb módja a mérlegelés. Figyelem! Ha a zacskót színültig töltjük meg, nem lehet majd a kartondobozba helyezni (egy 5 literes zacskó teljesen feltöltve 7 liter gyümölcslevet tartalmaz). 5 liter gyümölcslé súlya 50 °C hőmérsékleten 5,25 kg, 10 literé 10,5 kg.
Lezárás
5. Préseljen ki minél több légbuborékot a zacskóból. Helyezze fel a csapot, és nyomja be erősen. A gyümölcslé eltarthatósága legalább 1 év (általában akár 2 év).
6. Zárja le a zacskót (a zacskó forró - viseljen védőkesztyűt), és óvatosan csúsztassa be az előre felnyitott kartondobozba (ügyeljen arra, hogy a csapos oldal a fedélen lévő lyuk felé nézzen). Figyeljen az éles élekre, a forró fólia nagyon érzékeny (ugyanakkor égési sérülést okozhat a forró zacskó). Tartsa a forró levet legalább 20 percig 68 °C feletti hőmérsékleten.
Tárolás
7. A dobozokat ládákban vagy fénytől védve, függőlegesen állítva tárolja. Legfeljebb 2 zacskót helyezzen egymásra.
Felbontás
Csak akkor engedje ki a levet a zacskóból, ha a zacskó fekszik. A ferde helyzet (állvány) ideális, úgy, hogy a csap a legalacsonyabb ponton legyen. Először távolítsa el a piros kupakot a csapról. Hüvelykujjával nyomja meg a csapot, ujjaival egyszerre húzza felfelé mindkét oldalsó kart. Felbontás után 3 hónapon belül felhasználandó.
Speciális figyelmeztetés a 3 literes zacskók és kartondobozok esetében:
A feltöltés után fordítsa meg a kartondobozt, a hűtési fázisban a kartondobozt a felső részére kell helyezni (a csapnak felfelé kell néznie). Forró állapotban ugyanis a zacskó nagyon érzékeny azokra a helyekre, ahol nyomást gyakorolnak rá, azaz a csapra is. A gyümölcslevet ezután a zacskóból álló helyzetben, a csapot lefelé tartva ürítjük ki.
A folytatáshoz kattintson a Palackozás-ra.
A Farmárik sok sikert és örömet kíván a finom gyümölcsital fogyasztásához.
A szöveg másolása, akár csak annak egy része is, kizárólag a Farmárik, s.r.o. vállalat hozzájárulásával engedélyezett.
Pasztőrözött gyümölcslé töltése BIB-be - KERESKEDELMI CÉLOKRA
A pasztőrözött gyümölcslé tárolásának legcélszerűbb módja a 3, 5 és 10 literes bag-in-box adagolók (a frissen préselt gyümölcslé vastagabb műanyag csomagolásba kerül, amit praktikus dobozban tárolunk). A nagyobb gyümölcsbor gyártó berendezéseknél a zacskókat töltőállvány segítségével közvetlenül a pasztőröző berendezésből töltik meg, a lé mennyiségét közvetlenül a zacskó megtöltésekor mérik le a pontos súlyra. A kívánt súly elérésekor a zacskót egy speciális, szabadalmaztatott szelepsapka zárja le, majd kihűlés után a dobozba helyezik. Otthoni töltés esetén a zacskókat még pasztőrözés előtt meg lehet tölteni gyümölcslével, majd a fent leírt eljárást követően pasztőröző berendezésben pasztőrözni. A bag-in-box dobozok könnyen elférnek a hűtőszekrényben, így kiválóan alkalmasak azok számára, akik szívesen fogyasztanak hűtött almalevet. A bag-in-box adagolókban tárolt gyümölcslé eltarthatósága 6-12 hónap. A zacskó felbontásától számítva a gyümölcslevet 2 héten belül el kell fogyasztani.
A folytatáshoz kattintson a Palackozás-ra.