Útmutató kezdő sörfőzők részére
Útmutató sörfőzéshez sörsűrítményből
- Olvassa el figyelmesen a mellékelt utasításokat, és ismerje meg a sörfőzéshez szükséges eszközöket és hozzávalókat.
- Mossa el és fertőtlenítse az eszközöket még abban az esetben is, ha azok teljesen újak.
- Nyissa ki a konzervdobozban található sörsűrítményt, és kb. 10 perc alatt melegítse fel vízfürdőben, hogy az állaga folyékonnyá váljon.
- Öntse a sűrítményt az erjesztő edénybe, öblítse át a konzervdobozt kb. 1 liter langyos vízzel, és adja hozzá az erjesztő edény tartalmához.
- Oldja fel a szükséges mennyiségű cukrot 2 liter forró vízben, majd öntse az erjesztő edényben lévő kivonathoz. Adja hozzá a kívánt mennyiségű vizet, keverje el, majd hagyja kihűlni 20°C hőmérsékletre.
- Egy sterilizált pohárban oldja fel az élesztőt 150 ml langyos (25°C-os) vízben, keverje el, majd öntse az erjesztő edénybe.
- Az edény elkészített tartalmát hagyja erjedni szobahőmérsékleten 7-10 napig.
- Amikor a fermentációs dugóban már nem tapasztal semmilyen aktivitást (bugyborákolást), mérje meg az erjesztett sör sűrűségét hidrométer segítségével.
- Óvatosan öntse át a sört az erjesztő edényből egy másik edénybe, és hagyja érlelni alacsonyabb hőmérsékleten (max. 20°C, lehetőleg alacsonyabb hőmérsékleten) 2-4 hétig.
- Töltse palackokba vagy minihordókba, adja hozzá a további erjedéshez előírt mennyiségű cukrot, és alaposan keverje el.
- Ezután következik az egész eljárás legnehezebb része - várjon 6-8 hetet, amíg a sör beérik.
- Hívja meg barátait, és kóstolják meg együtt a valódi házisör ízét.