Az egyes gyümölcsfajták szárítási ideje
Gyümölcs |
Szükséges előkészületek |
Felhasználás |
Hozzávetőleges szárítási idő órákban |
Sárgabarack |
Vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Az érett gyümölcs megbarnulhat anélkül, hogy ez befolyásolná a gyümölcs intenzív ízét. |
Frissen fogyasztva, süteményekben, aszalt gyümölcsként tálban, kosarakban. |
32-48 |
Ananász |
Hámozzuk meg, és vágjuk 6-10 mm vastag szeletekre. Időnként forgassuk meg azokat, hogy ne tapadjanak az alátéthez. Nagyon magas a víztartalma, de a végtermék íze és illata kiváló. A színét szárítás után is megőrzi. |
Fogyasztható frissen, gyümölcssalátákban vagy más aszalt gyümölcsökkel együtt. |
24-32 |
Banán |
Darabokra vagy szeletekre vághatók. Legyünk óvatosak, mert hajlamosak egymáshoz és a szárítótálcához tapadni. Kiváló eredmények érhetők el szárítás után. Az egészben való szárítás csökkenti az előkészítési idő tartamát, viszont növeli a szárítási időt. Hajlamosak arra, hogy nagyon megbarnuljanak, de az ízük nagyon erőteljes marad. A szárítás után nagyon lágyak és kissé ragacsosak maradnak a rendkívül magas cukortartalmuk miatt. |
Finom frissen, különösen kirándulásokon és túrázás során, valamint uzsonnára is. Nagyon jellegzetes az ízük és az állaguk, ezért nagyon népszerűek a gyermekek körében. |
24 |
Kiwi |
Hámozzuk meg, és vágjuk 7-10 mm vastag szeletekre. Az egész gyümölcs hosszában 4 szeletre vágható. Rendezzük el őket, időnként megmozgatva, hogy ne ragadjanak össze. Szárítás után is megőrzik a színüket. |
Intenzív keserű íz. Frissen, más gyümölcsökkel kombinálva gyümölcssalátákban fogyasztható. Szárítás után kiváló. |
18-24 |
Füge |
Egészben vagy kettévágva. A legjobb eredmény elérése érdekében a nagyon érett gyümölcsöt szárítsuk meg. |
Frissen, süteményekben, szárított gyümölcssalátákban, tálcán más aszalt gyümölcsökkel együtt, gyümölcskosarakban is kiválóan fogyasztható. |
24-30 |
Alma |
Vágjuk 6-8 mm vastag szeletekre, egészben vagy a magház eltávolítása és hámozás után. |
Frissen, süteményekben, aszalt gyümölcsként tálban, kosarakban fogyasztható. Különösen gazdag rostokban, főleg, ha hámozatlanul szárítjuk. |
18-20 |
Körte |
Akárcsak az alma. A kis édes fajták félbevágva száríthatók. |
Frissen, süteményekben, gyümölcssalátákban és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő. |
20-22 |
Őszibarack, nektarin |
Ha kicsik, csak félbevágjuk, nagyobb fajták esetén vágjuk fel szeletekre vagy darabokra. A szárítás során gyakran kell mozgatni és forgatni őket. |
Frissen, süteményekben és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő. |
24-32 |
Szilva |
Félbevágva és kimagozva vagy egészben szárítjuk, miután előzőleg forró vízben melegítettük (blansíroztuk) 30-60 másodpercig. A vadon termő, oltatlan fák gyümölcsei szintén alkalmasak szárításra. |
Frissen, süteményekben és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő. Kevés vízben néhány percig főzve enyhén hashajtó hatású. |
24-30 |
Szőlő |
Nagyon lassú a szárítása a nem áteresztő felülete miatt. A szárítási folyamat felgyorsítható, ha a gyümölcsöt előzetesen 10-20 másodpercig forró vízben melegítjük. |
Minden felhasználásra alkalmas, frissen, mazsolaként. |
48-52 |
Petrezselyem |
Igazítsuk a leveleket úgy, hogy ne fedjék egymást, és időnként forgassuk meg azokat. |
Kiválóan alkalmas szárított formában, olajban tárolt termékek tartósítására is. |
15-20 |
Spenót |
Szárítsuk meg a leveleket egészben vagy tépve. Rendszeresen forgassa őket, hogy ne fedjék egymást. |
Rizottóhoz, omletthez vagy hasonló ételekhez kiváló. |
16-20 |
Cukkini |
Amikor fiatal és kicsi, vágjuk fel karikákra. Ha nagyobb, vágjuk darabokra vagy kockákra. Előtte távolítsuk el a belső részét. |
Köretként, levesben. Amikor fiatal és kicsi, olajban tartósítva nagyon finom. |
18-20 |
Tök |
Távolítsuk el a héját és a magvakat, majd vágjuk szeletekre vagy kockákra. |
Alkalmas rizottóhoz vagy leveshez. |
24-30 |
Burgonya |
Vágjuk szeletekre vagy kockákra (8-15 mm). Szárítás közben mozgassuk őket, hogy ne tapadjanak le. A szárítás során megbarnulhatnak, de ez nem befolyásolja az ízüket. |
Levesben, köretként. Más zöldségekkel együtt levesként is tárolható. |
18-24 |
Káposzta |
Szeletelve és elrendezve, nem igényel különösebb előkészítést. |
Levesekben és egyéb ételekben. |
16-20 |
Chili paprika |
Nem túl áteresztő felülettel rendelkezik. A legjobb eredmény elérése érdekében vágjuk félbe hosszában. |
Darabokban vagy por formájában pikáns ízt kölcsönöz minden ételnek. |
24 |
Paprika |
Vágjuk szeletekre vagy metéltre. Nem igényel különösebb előkészítést, nagyon könnyen szárítható. |
Használjuk frissen, ételekben, olajban tartósítva. |
18-24 |
Gomba |
Mosás nélkül megtisztítjuk, és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk. |
Bármilyen felhasználás frissen vagy ételekben. |
18-24 |
Paradicsom |
A szárításhoz a kis vagy közepes méretű paradicsomokat részesítjük előnyben. Magas víztartalmuk miatt a legösszetettebb és leghosszabb szárítási folyamatot igénylő zöldségek közé tartoznak. Ha egyes fajták nagyon érettek, hajlamosak megfeketedni, és szinte égettnek tűnnek. Az ízüket azonban ez nem befolyásolja. Szárítás előtt vágjuk félbe. Előzetes sózás és előszárítás nélkül is szárítható. |
Szinte minden receptben felhasználható, köretekben, mártásokban, levesekben. Kiválóan tartósítható olajban fűszernövényekkel (fokhagyma, bazsalikom, oregánó, chili paprika). Alkalmas tésztamártásként, frissen, szárítva, porítva. |
48-60 |
Kattintson IDE és tekintse meg szárítógépeink és -berendezéseink széles választékát.
A Farmárik sok sikert és örömet kíván a minőségi szárított gyümölcsök elkészítéséhez és fogyasztásához.
A szöveg másolása, akár csak annak egy része is, kizárólag a Farmárik, s.r.o. vállalat hozzájárulásával engedélyezett.