Farmárik Mustoló üzem
A Farmárik Mustoló üzem Bolesó (Bolešov) községben található, amely a Felső-Vágmente régióban, a Fehér-Kárpátok hegylábánál helyezkedik el, és történelmi szempontból gyümölcstermesztő vidékként ismert. A Fehér-Kárpátok térségében sok régi gyümölcsös található, amelyek számos ősi gyümölcsfajtát rejtenek kincsként. Bár ezek nem tűnnek olyan vonzónak, mint a modern, nemesített fajták, viszont sokkal ellenállóbbak a különböző kártevőkkel és betegségekkel szemben, valamint jóval magasabb a vitamin- és ásványianyagtartalmuk.
A kereskedelmi célú gyümölcsfeldolgozást – gyümölcsbor előállítását, 2010-ben kezdtük meg, amikor egy kisebb mobil gyümölcsprést vásároltunk, és gyümölcsfeldolgozó szolgáltatást kezdtünk kínálni a helyi termelőknek. Később, 2015-ben sikeresen üzembe helyeztünk egy új, technológiailag a lehető legmodernebb gyümölcsfeldolgozó berendezést. A gyártósor 500 kg/h feldolgozási kapacitással rendelkezik, és képes a gyümölcsök és zöldségek automatikus mosására, aprítására, préselésére, magtalanítására és pasztőrözésére, amelyek utólagosan Bag in Box adagolókba vagy palackokba csomagolhatók.
A gyümölcsborok előállításának története családunkban meglehetősen régi. Családunk már a 20. század elején rendelkezett egy lisztőrlő malommal az Illavai járásban található Vöröskő (Červený Kameň) nevű községben, és dédnagyapám a malomkereket működtető vízenergiát már akkor felhasználta a gyümölcsborok előlállítására.
Kemény fából készítette az első srótolót, valamint egy nagy "prést", ahogy azt akkoriban nevezték, és a környékbeli gazdák a gabonán kívül gyümölccsel teli zsákokat is szállítottak hozzá szekéren, majd fahordókban vitték haza a kipréselt gyümölcslevet.
Akkoriban hazánkban még nem pasztőrözték a gyümölcslevet, mindenki fogyasztotta, beleértve a gyerekeket is, mégpedig annak mindenféle formájában. A friss gyümölcslétől a burcsákon át egészen a gyümölcsborig - mert a pasztőrözés nélküli gyümölcslé mindezeket a formákat felváltotta. A nagymamám a mai napig emlékszik arra, hogy ezt az italt, amikor már megerjedt, szegfűszeggel felforralták, és mindenki forrón itta. És bizony nagyon jó hangulat kerekedett tőle :))))
SAJÁT TERMÉKEINK ELŐÁLLÍTÁSÁN KÍVÜL AZ ÖN ÁLTAL HOZOTT GYÜMÖLCSÖK MUSTOLÁSÁT IS VÁLLALJUK.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT KATTINTSON IDE