Préselés
Alma préselése
Az almák összezúzása után hagyományos gyümölcsbálázó prések segítségével a további feldolgozásukra kerül sor. A lereszelt almát felváltva hálóba teszik több egymásra helyezett lemez közé, majd a felső lemez rögzítése után felülről egy dugattyúval összepréselik. Ez elegendő nyomást hoz létre, és a lé a háló résein keresztül a prés alaplemezére áramlik, majd a lefolyónyíláson keresztül a gyűjtőedénybe vagy közvetlenül a kancsóba folyik. A mechanizmust úgy tervezték, hogy megakadályozza a magok és a szilárd részek távozását. A gyümölcsborok készítéséhez pontosan ezt a típusú bálázó prést ajánljuk, mivel ezzel nagyobb hozam érhető el. A nagyobb volumenű termeléshez víznyomásos vagy szalagpréseket alkalmazunk. Amint a törköly kellőképpen összenyomódik, a dugattyú nyomása megszűnik, a törkölyt eltávolítják, és további almarétegeket helyeznek a lemezek közé. A préselt törköly komposztálható vagy állati takarmányként felhasználható. A gyakorlatban óránként három vagy több préselést kellene tudnunk végrahajtani.
Az így préselt almalé természetesen zavaros lesz a nagyon apró részecskék tartalma miatt, amelyek nagyban befolyásolják a lé ízét és állagát, a levet semmiképpen sem kell szűrni. A friss gyümölcslé annyira finom, hogy egészen biztosan nem akad olyan személy, aki ne kóstolná meg azonnal. Ha hosszabb ideig szeretné tárolni a gyümölcslevet, olvasson tovább a gyümölcslevek hosszú távú tárolásának lehetőségeiről.
Itt találja a gyümölcspréseléshez alkalmas berendezéseink teljes kínálatát.
A folytatáshoz kattintson a Gyümölcslé tárolása-ra.